European Adhesive Bonding

Een aantal landen in Europa kent wettelijke regels met betrekking tot lijmen. Bijvoorbeeld bij onze Oosterburen is dit de DIN 2304 en voor de treinenbouw de DIN 6701. Ook in Nederland verwachten wij dat deze wetgeving er komt. Met onze opleiding tot European Adhesive Bonder (EAB) in Lelystad bieden wij vakmensen de kans om een Europees erkend diploma te halen, waarbij de praktijk voorop staat. U voldoet hiermee aan de nieuwe wetgeving. De totale cursus inclusief het examen duurt 40 uur verspreid over 5 dagen. Na het behalen van uw diploma kunt u direct aan de slag. 

Op deze pagina leest u meer over de opzet van de cursus, de inhoud en de examinering. U kunt het volgende menu gebruiken om snel te navigeren naar de informatie die u zoekt:

Snel naar..

De European Adhesive Bonding opleiding in het kort

Wat houdt een opleiding tot European Adhesive Bonder precies in? Hieronder een kort overzicht:

40 uur in 5 dagen

U arriveert op maandagochtend en verlaat het Adhesive Bonding Center op vrijdagmiddag na het succesvol behalen van het European Adhesive Bonder examen. Maandag tot en met vrijdag heeft u iedere dag 8 uur les.

 

18 uur praktijk & 16 uur theorie

Tijdens de opleiding tot EAB-er worden de verschillende aspecten van de lijmtechniek in blokken behandeld. Eerst wordt de theorie besproken en later gaat u dit zelf toepassen in het praktijkgedeelte.

 

Inhoud van de cursus

Tijdens de EAB-opleiding bij ABC leert u alles wat u moet weten voor het maken van perfecte lijmverbindingen en de eigenschappen van die lijmen. U leert voorbehandelen en testen.

 

Examinering door het NIL

Op woensdag is het praktijkexamen. Vrijdag wordt de EAB-opleiding afgesloten met een theorie en mondeling examen. Dit wordt verzorgd door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

 

De kosten

Het lesgeld bij ABC bedraagt €1.725,- exclusief btw. Bij deze prijs is alles inbegrepen, zoals het gebruik van lesmaterialen en I-pads en persoonlijke begeleiding. Ook een lunch en koffie/thee zijn inbegrepen. Het examen kost € 415,-. Dit bedrag wordt apart op de factuur vermeld.

 

Lessen in Lelystad

De cursus vindt plaats bij ons opleidingscentrum in Lelystad, dat gevestigd is op het industrieterrein Noordersluis. Gratis parkeren en veel ruimte voor zowel praktijk- als theorielessen.

 

Waarom een opleiding tot European Adhesive Bonder?

In Duitsland is het al wetgeving: wie met lijm werkt, moet opgeleid zijn. Deze strenge Duitse regelgeving wordt ook in ons eigen land en de rest van Europa binnenkort verwacht. Dit heeft grote gevolgen voor alle sectoren waarin verlijmingen plaatsvinden.  

Bij slechte of falende lijmverbindingen kan een bedrijf aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade. Om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten, is het belangrijk dat verlijmingen gedaan worden door goed opgeleide, gediplomeerde vakmensen. Steeds meer bedrijven zien dit in of zij nu lijm leveren, met lijm werken of de verlijmde producten moeten keuren. 

De weekagenda voor de European Adhesive Bonder opleiding

Als u deelneemt aan de opleiding tot European Adhesive Bonder bij het Centrum voor lijmopleidingen wordt dit globaal uw weekplanning. De agenda is alleen ter indicatie en het staat het Centrum voor lijmopleidingen vrij wijzigingen aan te brengen.
 Let op: er is een aanwezigheidsplicht van kracht.

Globaal dag schema

We beginnen iedere dag, behalve maandag, om 8:15 uur met het herhalen van de stof van de dag ervoor. Daarna behandelen we nieuwe theorie tot aan de middagpauze. Na de lunch wordt de helft van de tijd besteed aan nieuwe theorie en de andere helft aan praktijk. De dag eindigt om 18:00 uur.

Dag 1 (Maandag)

Op maandag beginnen we de cursus om 10:00 uur. Dan wordt alles wat u moet weten over de cursus nog een keer toegelicht en stelt iedereen zich voor. Daarna geven we een inleiding tot lijmen en bespreken we de technologie en veiligheid.

Dag 2 (Dinsdag)

Deze dag behandelen we lijmsoorten, toeslagstoffen en lijmkeuze. Ook de uithardingsmechanismen komen aan bod.

Dag 3 (Woensdag)

Op woensdag staan voorbehandelingen en het verschil tussen verschillende lijmen op het programma. ‘s Middags wordt het praktijkexamen afgenomen.

Dag 4 (Donderdag)

Vandaag gaan we aan de slag met tapes en een uitleg over testen waarmee lijmverbindingen gecontroleerd kunnen worden.

Dag 5 (Vrijdag)

Deze dag staat geheel in het teken van het examen. Om 15:00 uur eindigt de cursus tot EAB-er bij het Adhesive Bonding Center en kunnen we proosten op een mooie week.

Komt het beter uit om de opleiding verspreid over meer weken te volgen? Ook dit is een optie! Het Centrum voor lijmopleidingen biedt met betrekking tot de opleiding tot European Adhesive Bonder twee mogelijkheden aan: een eenweekse of een meerweekse opleiding. De cursus wordt standaard in één week gegeven. Echter, de meerweekse opleiding vindt plaats op vijf dagen verspreid over vier aaneengesloten weken. Deze optie is beschikbaar in overleg. 

Cursusinhoud: theorie en praktijk

Om ervoor te zorgen dat u zowel theoretische als praktische kennis  krijgt, worden zowel de lijmen als het lijmproces tijdens de opleiding uitgebreid behandeld. ’s Morgens krijgt u les over de begrippen en achtergronden. ’s Middags gaan we klassikaal aan de slag met alle opgedane kennis. Dit houdt in dat we samen lijmverbindingen maken en testen. Om goede lijmverbindingen te maken, zijn drie zaken heel belangrijk:
 • Kennis over de lijmtechniek; wanneer is lijmen de beste verbindingstechniek?
 • Kennis over de verschillende lijmsoorten; wanneer gebruik je welke lijm?
 • Kennis over het lijmproces; hoe bereid je het lijmen voor en hoe breng je de lijm aan?

Al deze kennis is nodig voor een optimaal resultaat. Je leert dit tijdens de opleiding tot EAB-er.
De Lijmtechniek
In dit onderdeel wordt bekeken wat de voor- en nadelen van lijmen zijn ten opzichte van andere verbindingstechnieken. Want wanneer is lijmen de beste keuze? Verder staat veilig lijmen op de agenda en bespreken we de effecten op het milieu.
Verschillende lijmsoorten

Binnen de lijmtechniek kun je kiezen uit veel verschillende lijmen. In de lessen over dit onderwerp wordt bijvoorbeeld besproken wat het verschil is tussen thermoharders, thermoplasten en elastomeren. De verschillende uithardingsmechanismen worden ook in detail besproken.

 

Het lijmproces

Iedere lijmsoort heeft andere eigenschappen en dit heeft effect op de manier waarop de lijm moet worden aangebracht. Samen kijken we naar de beste voorbehandeling voor ieder type lijm. Daarnaast bespreken we de verschillende testen die beschikbaar zijn om lijmverbindingen te controleren.

 

Examinering door het EWF/NIL

Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat u met zelfvertrouwen aan de slag kan met verlijmingen. Om ook aan de buitenwereld te tonen dat u uitstekend opgeleid bent, wordt er een examen afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Het door dit instituut uitgereikte diploma voor European Adhesive Bonder 515-1 wordt Europees erkend. Het examen zelf bestaat uit drie onderdelen:

 1. Een praktijkexamen
 2. Een schriftelijk examen
 3. Een mondeling examen

Op woensdagmiddag is het praktijkexamen. Hier laat u zien dat u op de juiste manier lijmverbindingen kan maken. Vrijdag starten we met het schriftelijk examen. De toets bestaat uit open en meerkeuzevragen. Na het schriftelijk examen volgt direct het mondeling examen door één van de NIL-examinatoren. Door middel van vragen over lijmen controleren zij of u zich een EAB-er mag noemen.

De Kosten van een opleiding tot European Adhesive Bonder

De kosten van de EAB-opleiding zijn €1.725,- exclusief btw. In dit bedrag zijn de volgende zaken begrepen:
 • 40 uur les over lijm en lijmentechnieken;
 • Persoonlijke begeleiding en voorbereiding op het examen;
 • Een inlogcode om het lesmateriaal te bekijken (deze blijft na het afronden van de cursus werkend);
 • Het gebruik van studiematerialen tijdens de cursus zoals I-pads;
 • De benodigde materialen voor de praktijklessen;
 • Een heerlijke lunch verzorgd door Brownies & Downies, koffie, thee en snacks.

Zoals gebruikelijk in deze branche, moet de deelnemer zelf alleen nog het examengeld aan het NIL betalen. In 2021 bedraagt dit examengeld €415,-. Hierop is geen btw van toepassing. Volgt u deze cursus als zelfstandig ondernemer, dan is er een kans dat u recht heeft op belastingaftrek voor zowel het les- als examengeld. Wilt u ook overnachten in Lelystad? Wij kunnen dit voor u regelen voor een goede prijs.

Inschrijven en inschrijvingseisen

De inschrijvingseisen voor deelname aan de opleiding tot European Adhesive Bonder worden vastgesteld door de examinerende partij, het Nederlands Instituut voor Lastechnieken. Om deel te kunnen nemen aan de cursus tot European Adhesive Bonder bij het Centrum voor Lijmopleidingen is het van belang dat u zich momenteel bezighoudt met lijm of dit in de toekomst wilt gaan doen. Dit moet blijken uit uw CV of uit een brief van uw werkgever. Een van deze documenten moet u uploaden bij uw inschrijving. Twijfelt u of u hieraan kan voldoen? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u hier graag over!

Waarom juist een opleiding tot European Adhesive Bonder bij
Hét Centrum voor Lijmopleidingen?

Wij verwelkomen u graag bij ons Centrum voor Lijmopleidingen om u of uw medewerkers op te leiden tot European Adhesive Bonder. Kennis delen over lijmen is onze passie. Daarom hieronder nogmaals de voordelen van het volgen van een lijmopleiding bij het Adhesive Bonding Center, Hét Centrum voor Lijmopleidingen van Nederland.

Instructeurs met passie voor lijm

Les van echte vakmannen met een passie voor het product, lesgeven en met jaren ervaring in de lijmwereld.

 

Zeer hoge slagingspercentages
Tot op heden zijn alle cursisten in één keer geslaagd voor de European Adhesive Bonder opleiding. Daar zijn wij trots op!
Veel persoonlijke begeleiding

Doordat we onze groepen klein houden, kunnen wij iedereen persoonlijk aandacht geven.

Toegankelijke manier van lesgeven

Les van echte vakmannen met een passie voor het product, lesgeven en met jaren ervaring in de lijmwereld.

 

Goed geregeld en duidelijke communicatie
Tot op heden zijn alle cursisten in één keer geslaagd voor de European Adhesive Bonder opleiding. Daar zijn wij trots op!
Centraal gelegen en goed bereikbaar

Doordat we onze groepen klein houden, kunnen wij iedereen persoonlijk aandacht geven.

Plan uw opleiding tot European Adhesive Bonder in 2021

Voor het plannen van uw opleiding tot European Adhesive Bonder zijn er verschillende mogelijkheden. In onderstaande agenda vindt u de opleidingen die tot op heden gepland zijn. Dit betreft de standaardvariant waarbij de 5-daagse cursus in één week gegeven wordt. Voor deze cursusweken kunt u zich inschrijven door het formulier op onze inschrijfpagina in te vullen.

Wilt u meer medewerkers in één keer willen opleiden? Neemt u dan contact met ons op, zodat wij een extra cursus in kunnen plannen die goed in uw agenda en die van uw medewerkers past. Op deze manier kan de cursus worden verspreid over meer weken of zelfs in het weekend gegeven worden. Daarnaast kunnen onze docenten de voorbeelden in de cursus aanpassen aan de processen die specifiek zijn voor uw bedrijf.

Is een opleiding tot European Adhesive Bonder op dit moment nog te uitgebreid? Dan verwijzen wij u graag naar onze lijmworkshops of in-company trainingen. Deze hebben een kortere duur en kunnen geheel op uw bedrijf worden afgestemd!